Antybiotyki w zawiesinie- jak je przygotować?

Sezon antybiotykowy trwa…
Leki te stosujemy w leczeniu infekcji bakteryjnych. Mogą one występować w różnych formach: tabletki, zawiesiny czy zastrzyki.
Formą odpowiednią dla małych dzieci jest oczywiście zawiesina, ponieważ maluchy nie potrafią połknąć tabletki.
Antybiotyk w postaci zawiesiny, występuje zazwyczaj w postaci proszku, z którego należy samemu wykonać końcowy produkt.
Jak więc przygotować ową zawiesinę?

Po kolei… zaczynamy…

(Większość zawiesin wykonuje się podobnie- poniżej więc przedstawiam uogólnioną instrukcję):

1- Proszek, z którego powstanie zawiesina należy wstrząsnąć aby był sypki. Umożliwi to łatwiejsze zawieszenie w wodzie, co powinno zniwelować grudki.

2- Następnie dodajemy niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej.
Zazwyczaj na każdej butelce antybiotyku znajduje się oznaczenie czy to w postaci kreski, linii czy wyżłobienia. Określa ona poziom leku jaki antybiotyk ma posiadać po przygotowaniu. Jeśli w ulotce podana jest konkretna ilość wody a do tego producent dołącza strzykawkę, należy odmierzyć wówczas za jej pomocą podaną ilość wody i dodać do butelki. Następnie należy dokładnie wstrząsnąć i lek jest gotowy.
Jeśli nie ma strzykawki należy dodać tylko niewielką część wody (poniżej kreski na butelce).

3- Należy energicznie wstrząsnąć butelkę tak aby równomiernie zawiesić substancję w wodzie.

4- Odstaw na chwilę butelkę, aby zawiesina opadła.

5- Następnie należy dopełnić wodę do odpowiedniego poziomu (linii, kreski czy wyżłobienia).

6- Ponownie wstrząsnąć butelkę z zawiesiną.
Gotowe.

 

JAKIE ANTYBIOTYKI WYSTĘPUJĄ W POSTACI ZAWIESINY:

-AUGMENTIN

-AMOKSIKLAV

-AMOTAKS

-CECLOR

-KLACID

-SUMAMED

-ZINNAT

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ:

– Zawsze należy zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania leku. Dzięki informacji dołączonej do leku możemy uzyskać informacje czy antybiotyk można podać z jedzeniem, czy też jakie są jego działania niepożądane.
– Przed podaniem leku należy zawsze wstrząsnąć zawiesinę aby uzyskać jednorodną zawiesinę.
– Pamiętaj, że każda już sporządzona zawiesina ma określony czas do spożycia.
– Do przygotowania antybiotyku należy użyć tylko przegotowanej wody w temperaturze pokojowej.
– Antybiotyk należy podawać za pomocą strzykawki lub miarki dołączonej do leku, przy zachowaniu równych odstępów czasu pomiędzy podaniem leku.
– Po sporządzeniu zawiesiny przechowuj ją w lodówce lub miejscu do tego przeznaczonym (informację o sposobie przechowywania znajdziesz w ulotce leku).
– Nigdy nie podawaj dziecku mleka w celu popicia antybiotyku.
– Nigdy nie przerywaj antybiotykoterapii po ustąpieniu objawów.
– Podawaj dziecku probiotyki m.in. zmniejszą one działania niepożądane leku i pozwolą przywrócić prawidłową florę bakteryjną.

 

Źródło zdjęć:

www.dziecko.niania.pl

 

Dodaj komentarz