Mleko modyfikowane początkowe- skład dostępnych mieszanek

Każda kobieta po narodzinach swojego maluszka pragnie karmić je piersią.
Z różnych przyczyn nie zawsze jest to możliwe.

Temat kontrowersyjny dlatego zostawiam go i przemilczę.
Dzisiaj będzie o mlekach modyfikowanych.
Mamy, które nie mogą karmić piersią szukają idealnego mleka, o idealnym składzie.
Większość mieszanek dostępnych na rynku powinny mieć podobny skład, w tym wartość energetyczną oraz podstawowe składniki odżywcze. Reguluje to przede wszystkim: Dyrektywa Unii Europejskiej oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia.

 

Jak powstaje mleko modyfikowane?

Podstawą mleka modyfikowanego jest mleko krowie, które zostało wcześniej poddane procesowi modyfikacji.
Mleko modyfikowane podczas produkcji jest zmieniane z mleka krowiego tak, aby jego skład był jak najbardziej zbliżony do mleka kobiecego. Niestety nie można wyprodukować mleka zastępczego, które idealnie odwzorowałoby mleko mamy. Dlatego nie ulega wątpliwości, że mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla niemowlaka.

 

Jakie są typowe składniki, na których opiera się skład mleka modyfikowanego?

-laktoza,
-tłuszcze (np. palmowy, kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy),
-witaminy,
-minerały,
-probiotyki,
-prebiotyki.

 

Jakie składniki mleka modyfikowanego są najbardziej kontrowersyjne
( zdaniem rodziców)?

-syrop glukozowy,
-maltodekstryna,
-olej palmowy,
-lecytyna sojowa.

 

Syrop glukozowy

Syrop glukozowy to mieszanina glukozy, maltozy i cukrów nanocząsteczkowych. W takiej mieszaninie glukoza stanowi ok. 80%, pozostałe 20% stanowią maltoza i wielocukry.
Syrop glukozowy najogólniej pełni funkcję słodzącą.
Dodanie go do mleka nie tylko poprawia smak, ale również konsystencję i barwę.
Przyjmowanie syropu glukozowego w zbyt dużych ilościach może okazać się niebezpieczna dla zdrowia.
Mowa tutaj nie tylko o otyłości, wysokim ciśnieniu krwi ale też o problemach miażdżycowych, itp.

 

Maltodekstryna

Maltodekstryna to biały proszek, który składa się z cząsteczek glukozy. Wytwarzany jest z ryżu, kukurydzy, skrobi ziemniaczanej czy pszenicy. Mimo, iż wydawać się by mogło, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, jest to jednak produkt wysoko przetworzony. W przemyśle farmaceutycznym/ spożywczym stosuje się go jako wypełniacz bądź zagęszczacz. Maltodekstryna posiada wysoki indeks glikemiczny.Oznacza to, że powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Ponadto maltodekstryn może zmieniać florę bakteryjną jelit i zwiększać tym samym podatność na różne choroby. Może także wpłynąć na zahamowanie wzrostu probiotyków w układzie pokarmowym, które są ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego.

 

Olej palmowy

Olej palmowy w postaci czystej, nierafinowanej jest wartościowym produktem spożywczym, bogatym w cenne składniki mineralne i witaminy. W przemyśle spożywczym, ze względów ekonomicznych, stosowany jest jednak rafinowany i utwardzony olej palmowy, który nie zawiera właściwie żadnych wartościowych składników odżywczych. Olej palmowy po rafinacji zmienia kolor z pomarańczowo-czerwonego na żółty lub biały.
Olej palmowy w mleku modyfikowanym jest źródłem kwasu palmitynowego, który także znajduje się w mleku matki.
Rafinowany olej palmowy jest szkodliwy do zdrowia. Zawiera tłuszcze trans, które powstają w procesie jego uwodornienia. Sprzyja on odkładaniu się cholesterolu, co w dalszej perspektywie prowadzi do zmian miażdżycowych i rozwoju groźnych dla życia chorób. Dodatkowo rafinowany olej palmowy zaburza metabolizm, co jest przyczyną nadwagi i otyłości, szczególnie wśród dzieci.

 

Lecytyna sojowa

Lecytynę sojową otrzymuje się jak sama nazwa mówi głównie z oleju sojowego, w wyniku jego odśluzowana.
Jest ona bardzo częstym dodatkiem do żywności, napojów, kosmetyków, nawozów itp.
Lecytyna sojowa m.in. zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, obniża poziomu cholesterolu , wspomaga pamięć.

W mleku modyfikowanym lecytyna sojowa stanowi element wiążący składniki tego mleka.
EFSA (European Food Safety Authority) uznała lecytynę sojową za produkt nietoksyczny, nie powodujący raka.
Rozporządzenie Komisji Unii Europejskiej odnośnie dodatków do żywności, dopuszcza stosowanie lecytyny sojowej w żywności dla niemowląt i małych dzieci (jednak są co do tego ograniczenia ilościowe).

 

Początkowe mleko modyfikowane- skład

 

Poniżej przedstawiam porównanie składu mleka modyfikowanego początkowego (przeznaczonego dla niemowląt do 6 m.ż), które jest dostępne na polskim rynku.

Nazwa mleka

Syrop glukozowy

Maltodekstryna

Olej palmowy

Lecytyna sojowa

Bebilon 1 z Pronutra Advance

+

+

Bebilon 1 Profutura

+

Bebilon Prosyneo HA 1

+

+

Bebiko 1 Nutriflor Expert

+

+

Bebilo PRO+ 1

+

+

Capricare 1

Enfamil 1 Premium MFGM

+

+

+

Enfamil 1 Premium

+

+

+

Enfamil Premium A.R.1

+

+

+

HIPP 1 Combiotik

+

Humana 1

+

NAN Optipro 1

+

NAN Optipro Plus 1

+

 

Jeśli szukasz dla swojego dziecka mleka następnego (po 6m.ż.) z dobrym składem, już niedługo nowy wpis na blogu 🙂

Dodaj komentarz